Mobirise

Deni Šesnić

LIGHT & SET DESIGN

Rođen je 1963. godine u Rijeci. Diplomirao je design svjetla, video i kazališne projekcije MAPA-e (Moving Academy for Performing Arts Amsterdam) u klasi Idea Van Heiningena.

Za istu akademiju predavao je u Bukureštu, Berlinu, Bratislavi i Pragu te je kao tehnički direktor vodio MAPA Karavan tour 1998, 2000, 2001, Praški festival Četiri + Četiri dana u pokretu te Light laboratorij na Praškom scenografskom Quadriennalu 1999.

Oblikovao je svjetlo za preko 200 predstava u Hrvatskoj i inozemstvu. 

U mnogim predstavama potpisuje i scenografiju.

S Krešimirom Dolenčićem postavlja u Pekingu najveću svjetsku produkciju Verdijeve Aide, osvjetlivši je s više od 3200 rasvjetnih tijela.

U Omanu radi oblikovanje svjetla za otvaranje I zatvaranje Drugih Azijskih igara na pijesku.

U suradnji s Daliborom Laginjom izradio je scenografiju i projekt dočeka Svetog oca Ivana Pavla II u Rijeci.

Surađivao je s mnogim umjetnicima na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Sa arhitektom Vladijem Bralićem pokreće "Urbanu Akciju", kolumnu u Novom Listu i Kanalu RI, vezanu uz arhitektonsko-estetske probleme grada Rijeke.

Autor je svjetla stalnog postava izložbe Morski psi i raže te scenografije i svjetla stalnog postava izložbe Metodika oceanografskih istraživanja u Prirodoslovnom muzeju grada Rijeke, muzeja Tesline kuće u Smiljanu ,etno muzeja u Korniću na otoku Krku, te Crkve Sv. Lucije u Jurandvoru.

U mnoga naša kazališta kroz svoje predstave uveo je inteligentnu rasvjetu, koja je sada u stalnom postavu rasvjetnih parkova. U HNK Zagrebu, Rijeci te SNP Novi Sad projektirao je novi način vješanja lateralne rasvjete, da se postigne bolja kvaliteta bočnog svjetla te lakša komunikacija glumaca sa scenom.

Svira gitaru te je jedan od osnivača grupe “Molto Cortese”. U Baški na otoku Krku pokreće internacionalni gitaristički festival BIG fest, okupljajući vodeće svjetske gitarističke virtuoze. Član je obnovljene kultne punk grupe Paraf.

Član je Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Hrvatske, te udruga za tradiciju, kulturu i ekologiju Bašćanskog kraja “Sinjali”.

Dobitnik je brojnih strukovnih nagrada, između ostalog, Nagradu Hrvatskog Glumišta, četiri nagrade Marulićevih Dana, Festivala Malih Scena, ASSITEJ-a, Naj Naj festivala…

Od 1996. djeluje kao slobodni umjetnik, a od 1.04.2009. zaposlen je kao docent odsjeka snimanja na Akademiji Dramskih Umjetnosti u Zagrebu, gdje sa kolegom Borisom Popovićem, renomiranim filmskim i TV dizajnerom svjetla pokreće prvi diplomski studij oblikovanja svjetla u Hrvatskoj. Trenutno u zvanju redovitog profesora. U dva mandata bio je pročelnik Katedre za scensko oblikovanje.

LINKOVI:

https://www.operabase.com/artists/deni-sesnic-49474/images/en

Web Design Program